Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 01 december 2011 @ 00:09 door Calamandja , 1286 keer bekeken

Braudel gekozen tot belangrij…

   

De lezers van het Britse geschiedenistijdschrift History Today hebben Fernand Braudel (1902-1985) uitgeroepen tot de belangrijkste historicus van de afgelopen zestig jaar. Het belangrijkste historische boek is volgens hen The Making of The English Working Class (1963) van historicus E.P. Thompson, die overigens op tweede plaats eindige in de verkiezing van belangrijkste historicus. 

De verkiezing is gehouden ter ere van het zestig jaar bestaan van History Today. Lezers werd gevraagd om historici te nomineren. De redactie selecteerde een shortlist, waaruit eindelijk de definitieve winnaar werd gekozen. Braudel kreeg 25 procent van de bijna 700 uitgebrachte stemmen. 

De Fransman werd geroemd vanwege zijn werk De Middellandse Zee en de mediterrane wereld ten tijde van Filips II (1949). Hij was een van de leidende figuren van de Annales-school, een groep historici die zich verzette tegen de gevestigde geschiedschrijving, die zij te beschrijvend en te weinig analytisch vonden. Braudel onderscheidde drie niveaus in de geschiedenis: structuren, conjuncturen en evenementen. 

De uitslag van de verkiezing wordt gedomineerd door Britse historici. Met uitzondering van Braudel bestaat de gehele top twaalf uit Britten. Bij de verkiezing van het belangrijkste historische boek zijn er in de top zeven wel drie buitenlandse werken geëindigd.

Sommige lezers van History Today hebben kritiek op de verkiezing. Zij stellen dat het begrip ‘belangrijkste historicus’ te vaag en problematisch is. Wanneer is een historicus belangrijk? Als hij bijdraagt aan de ontwikkeling van de geschiedwetenschap, of als hij nieuw baanbrekend onderzoek doet? 
Ook wordt de redactie verweten dat er voornamelijk mannen op de shortlist stonden. Volgens History Today waren er de afgelopen zestig jaar nu eenmaal weinig vrouwelijke historici. De redactie verwacht dat er over zestig jaar meer vrouwen op de lijst staan.

Interessante links:
- De visie van Braudel en Wallerstein op de ontwikkeling van het kapitalisme
 
17 november 2011 | Marloe van der Schrier; Historisch Nieuwsblad. 
Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.