Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 28 mei 2012 @ 22:54 door Calamandja , 2666 keer bekeken

Van waar komt die Hemelvaarts…

   

Wie weet nog eigenlijk waar deze vrije dag vandaan komt? Op Hemelvaartsdag vieren christenen het ten hemel varen van Jezus, op de veertigste dag na Pasen. Het vieren van deze vaart naar de hemel begon in de eerste eeuwen na Christus.

Tot de vijfde eeuw werd de Hemelvaart van Jezus niet met een aparte feestdag herdacht, maar was het een onderdeel van het Pinksterfeest, dat 50 dagen na Pasen gevierd werd. 

In de Middeleeuwen groeide Hemelvaartdag uit tot een zelfstandig feest. Drie dagen voordat de Hemelvaartsdag begon werden er processies gehouden. Al biddend trok men over de akkers om Gods zegen voor het komende groeiseizoen af te smeken. Dit was een overblijfsel van een heidens gebruik waarbij men de oude (natuur)goden smeekte om het gewas te behoeden voor allerlei rampen. Op Hemelvaartsdag zelf werd de Paaskaars plechtig gedoofd. Hiermee werd uitgedrukt dat Jezus naar zijn Vader was teruggekeerd. 

In België trekken in deze periode nog op veel plaatsen processies rond, zoals de Heilige Bloedprocessie in Brugge en de Hanswijckprocessie in Mechelen.

.

Dauwtrappen

Er bestaan nog steeds gebruiken die een overblijfsel zijn van veel oudere tradities rondom Hemelvaartsdag, zoals het dauwtrappen. In een ver verleden stonden mensen om drie uur ’s nachts op om met blote voeten in het gras te dansen en te zingen. Ook dit gebruik had een heidense oorsprong. De dauw op het gras zou helende en magische krachten hebben. Het zou zelfs de ouderdom en verschillende huidafwijkingen zoals sproeten tegengaan. Op veel plaatsen in Nederland bestaat het dauwtrappen met Hemelvaart nog steeds. In sommige Brabantse dorpen trekt een fanfare rond 6 uur ’s ochtends door het dorp. Omdat het dauwtrappen nogal eens voor overlast zorgt -vaak gaat het gepaard met overvloedig drankgebruik- proberen lokale overheden het hier en daar te verbieden, zoals in Noordwijk. Op andere plaatsen gaat het dauwtrappen er  rustiger aan toe met natuurexcursies, fietstochten en uitgezette dauwtrap wandelingen.

Evenementen

Hemelvaartsdag is uitgegroeid tot een dag waarop allerlei speciale evenementen plaatsvinden, zoals het Breda Jazz Festival en Dauwpop in Hellendoorn. De ANWB organiseert op Hemelvaartsdag jaarlijks de Nationale Stoomtreindag. En overal in het land zijn op Hemelvaartsdag braderieën en jaarmarkten te vinden. 

 

Bron: Gertie Offermans, Geschiedenieuws.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.