Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 04 juli 2010 @ 22:28 door Calamandja , 1607 keer bekeken

Reynaert de vos, (Elsschot), …

 

 

In het fraaie kasteel Walburg gelegen in het prachtige Romain De Vidtspark te Sint Niklaas vond op 17 juni de boekvoorstelling plaats van Reynaert de Vos, een beeldverhaal van grootmeester Marc Legendre naar een scenario van René Broens. Bibliothecaris en Reynaertkenner Rik Van Daele benadrukte in zijn openingswoord de actualiteit van het Reynaertverhaal. In de loop der eeuwen werd telkens opnieuw de link gelegd naar historische gebeurtenissen en vele schrijvers hebben steeds weer interpretaties van dit verhaal gegeven. Op een subtiele manier legde Van Daele een link naar Antwerpen, waar in de loop der eeuwen tientallen Reynaert uitgaven gedrukt werden en naar het Elssschotjaar. De anekdote dat Esschot slechts een boek bezat, namelijk de Reynaert (een uitgave van Prof. Muller uit 1944) verwijst naar de Reynaerdiaanse aard van Alfons De Ridder. In vele brieven en speeches van de schrijver zitten verwijzingen naar Reynaert. En ook de voornaam van zijn pseudoniem, Willem, liegt er niet om !

Louis Van Dievel, verklapte dat zijn vriend Marc Legendre in een onbewaakt ogenblik had toegestemd in een samenwerking met René Broens. Zodra hij echter het scenario gelezen had was hij verwoed aan het werk gegaan, lag hij er ’s nachts van wakker en werd het bijna een obsessie. Hoewel hij niet van “Nawoorden” houdt raadde Van Dievel toch iedereen aan om het nawoord van René te lezen omdat velen, vooral jonge mensen het verhaal niet meer kennen. Nadat hij het boek drie maal gelezen had, een maal snel en gretig , een tweede maal met aandacht voor de beeldtaal, een derde maal oplettend voor de vele verborgen verwijzingen kwam hij tot de conclusie dat het hier om een waar meesterwerk gaat. Ook het taalgebruik, een mix van middeleeuwse en moderne woorden, uitgedrukt in muzikale jamben maakt dat het ook dit gebied een ware krachttoer is.

Rene-Broens-039.jpg René Broens

Als laatste spreker gaf René Broens een beknopte verklaring van zijn visie op Reynaert die al het slechte in de mens vertegenwoordigt en toonde de vele verwijzingen naar het katholicisme aan. Hij vertolkte dan op met een onnavolgbaar enthousiasme enkele fragmenten uit het boek.

Tot slot wees schepen Lieven Dehandschutter op ontrouw van Rik Van Daele door zijn uitgebreide verwijzingen naar Antwerpen maar, vervolgde hij fijntjes, misschien komt er in Antwerpen wel een Reynaertbrug of een Reynaerttunnel!

Daarna werd er gedronken op het succes van dit uitzonderlijke boek in een zaal van het kasteel opgeluisterd met grote doeken vervaardigd de Antwerpse meester-decorateur Henri Verbuken (ontwerper van de Egyptische zaal in de Zoo) naar de beroemde Reynaert- tekeningen van Wilhelm von Kaulbeck.

Joke VAN DEN BRANDT

 


Schitterende beeldroman van het klassieke Nederlandse epos


Een roofdier zonder geweten dat de zwaktes van zijn tegenstanders ruikt en uitbuit. Een psychopaat die zich vermomt als godsdienstleraar, kluizenaar, heremiet, monnik, pelgrim, berouwvolle zondaar, verlosser en met mooie praatjes zijn slachtoffers verleidt. Dat is Reynaert de vos.

Het epos Reynaert de vos werd 750 jaar geleden geschreven. Die verjaardag wordt gevierd met deze nieuwe vertaling van René Broens, en met schitterende beelden van Marc Legendre. Jambische viervoeters geven de tekst voor het eerst het stuwende ritme van de voordracht van toen, en krachtige beelden laten zien waarom Reynaert al eeuwen in de galerij van aartsschurken prijkt.

Marc LEGENDRE / René BROENS, Reynaert de vos, Amsterdam, Atlas, 132 p., 24,90 €.

p., 24,90 €.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.