Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 02 augustus 2011 @ 23:44 door Calamandja , 1563 keer bekeken

Middeleeuwse galgen modern ve…

Friesland herbergde in de Middeleeuwen een opvallend groot aantal galgen. De galg diende niet alleen als afschrikmiddel, maar ook als een bewijs dat de stad justitieel onafhankelijk was. In de Verrijkte Publicatie van de maand biedt Hans Mol (Universiteit Leiden) een blik op de decentralisatie van macht in de 15e eeuw.

In zijn publicatie Gallows in Late Medieval Frisia laat Mol zien dat op het Friese land tussen Vlie en Lauwers minstens 40 galgen stonden rond 1515. Volgens Mol stonden er niet meer galgen omdat er meer mensen ter dood werden veroordeeld dan elders in de Nederlanden. De fiere Friezen gebruikten de galg als symbool voor de juridische autonomie van hun dorp of grietenie. De executiewerktuigen waren daarom ook geplaatst op goed zichtbare plekken, op verhogingen of aan de waterkant.

Mol heeft niet enkel geschreven over zijn onderzoek en resultaten, hij heeft divers beeldmateriaal en interactieve kaarten gebruikt om zijn onderzoek te verrijken. In de Verrijkte Publicatie Gallows in Late Medieval Frisia van Mol wordt het onderzoeksmateriaal en de door hem onderzochte data overzichtelijk en volledig gepresenteerd in het artikel zelf.

Eén stroom van informatie

De Verrijkte Publicatie is gemaakt in het door SURFfoundation gesubsidieerde VPcrossproject. Leen Breure, projectleider van VPcross, vertelt dat bij Mols artikel "de verrijkingen zijn geïntegreerd in de publicatie, zodat de gebruiker niet hoeft te wisselen tussen verschillende schermen. Zo krijgt de gebruiker de informatie als geheel gepresenteerd, zonder te hoeven weten welke systemen aan de achterkant zijn gekoppeld. De gebruiker blijft zo in één stroom van informatie en dat is heel plezierig."

De Verrijkte Publicatie maakt gebruik van Xpos'reXML-based Publications OScientificResearch, een toolkit voor Verrijkte Publicaties (of Rich Internet Publications) die geschreven zijn in xml. Voor het installeren van de Xpos're tools is basiskennis van xml en html nodig. Het maken van een Verrijkte Publicatie is daarna zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Er is inmiddels al belangstelling om naar voorbeeld van Gallows in Late Medieval Frisia met Xpos're andere Verrijkte Publicaties te maken.

Galgen in FrieslandInteractieve overzichtskaart van galgen in 15eeeuws Friesland, mogelijk gemaakt door HISGIS, een historische geografisch informatiesysteem.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.