Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 03 december 2009 @ 00:51 door Calamandja , 1417 keer bekeken

BRUGGE - Het middeleeuwse handschrift Liber Trotula is sinds kort volledig digitaal te raadplegen op www.historischebronnenbrugge.be. Het handschrift gaat voornamelijk over vrouwengeneeskunde en hygiëne in de middeleeuwen.

Het Liber Trotula is een 15de-eeuws handschrift over vrouwengeneeskunde en hygiëne in de middeleeuwen. De openbare bibliotheek Brugge bezit een volkstalige bewerking, afkomstig uit de verzameling van de 19de-eeuwse Brugse geneesheer Isaac De Meyer.

‘Analyse van de taal en het watermerk in het papier doet vermoeden dat het exemplaar tot stand kwam rond het midden van de 15de eeuw', zegt Ludo Van Damme van de openbare bibliotheek Brugge. Er is ook een digitale productie, die wordt vergezeld van een nieuwe teksteditie. Deze editie is het werk van de Nederlandse Jojanneke Hulsker. ‘De Brugse Trotula-tekst gaat dieper in op beide geslachten', zegt Hulsker. ‘Belangrijke inspiratiebron hierbij vormden de medische geschriften van Galenus, een Griekse arts uit Klein-Azië. Hij verklaarde het verschil tussen man en vrouw als gevolg van een andere lichaamstemperatuur: vrouwen zijn kouder dan mannen. Daarom gaan mannen sneller zweten en kennen ze baardgroei.'

Nog tot 1 februari loopt in de Biekorfbibliotheek een tentoonstelling rond de Liber Trotula.

www.historischebronnenbrugge.beReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.