Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 18 april 2012 @ 00:20 door Calamandja , 1382 keer bekeken

De bouw van de Domtoren in 3D

   

De afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht is momenteel druk bezig met het samenstellen van een boek over de bouw van de Utrechtse Domtoren. Op een speciale website zijn nu al 3D-modellen te vinden van de verschillende bouwfasen, met uitleg en afbeeldingen. 

De Domtoren is hét symbool van de stad Utrecht. Sinds een orkaan in 1674 het middenschip van de kerk grotendeels verwoestte, staat de 112 hoge toren los. De afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht werkt aan een boek over de hoogste kerktoren van Nederland. Een van de belangrijkste vragen die in het boek aan de orde komt is: hoe hebben ze in de veertiende eeuw zo'n grote toren kunnen bouwen? 

Voorafgaand aan de publicatie van het boek is de website www.bouwdomtoren.nl gelanceerd. Op deze site is virtuele bouw van de Domtoren te volgen. Om de paar weken zal een nieuwe bouwfase worden toegevoegd. Als de Domtoren op de site helemaal is herbouwd, zal ook het boek verschijnen. René de Kam, coördinator publieksbereik Erfgoed van de gemeente Utrecht:

Op de site laten we ook al iets zien van andere 3D-projecten waarmee we bezig zijn. Zo zijn er nu al modellen te zien van het Utrechtse stadhuis. Ook is het via een link op de homepage mogelijk om te dwalen langs de historische gevels van het Utrechtse stadhuis van de zestiende eeuw tot nu.

De verschillende 3D-modellen worden gemaakt aan de hand van verschillende bronnen, zoals archeologische en bouwhistorische onderzoeksgegevens, oude tekeningen, schilderijen en archiefgegevens. 

bouwdomtoren2-gr.jpgReacties

  • Marjoke
    vrijdag 11 mei 2012, 09:20
    Mooie site en mooie reconstructies

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.