Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 16 oktober 2010 @ 23:47 door Calamandja , 1421 keer bekeken

Oudste Europese handboek voor…

Dr. Erik Kwakkel (Leiden University Institute for Cultural Disciplines) heeft in de Koninklijke Bibliotheek het oudste Europese handboek voor artsen ontdekt. De middeleeuwse codex levert belangrijke impuls aan de medische geschiedenis.

Het NWO-project van Kwakkel, getiteld "Turning over a New Leaf: Manuscript Innovation in the Twelfth-Century Renaissance", stelde hem in staat een laat-elfde eeuws handschrift uit Italië, dat als Liber pantegni of "Boek van de volledige medische kunst" in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag te vinden is, te identificeren als oudste medische handboek in het westen. 
De tekst is geschreven door Constantijn de Afrikaan (gestorven kort voor 1099) tijdens zijn verblijf in het Monte Cassino klooster. Het Haagse handschrift blijkt te zijn vervaardigd onder toezicht van Constantijn zelf en levert een kijkje in de keuken van het medische vertaalcentrum Monte Cassino.

Vondst van groot belang

De Koninklijke Bibliotheek bezit nu het oudst bekende handboek van de westerse medische wetenschap. Voor het eerst kan de medische wereld zien hoe Constantijns werk er eigenlijk precies uitzag en hoe hij vond dat dergelijke specialistische kennis diende te worden opgedist voor medici. Daarmee komen de wortels van de moderne medische wetenschap bloot te liggen.

Lees meer op de website van de Universiteit Leiden.

Bekijk het handschrift

Het handschrift is gescand door de Koninklijke Bibliotheek en als bladerboek te bekijken: Liber Pantegni.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.