Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 29 mei 2010 @ 19:34 door Calamandja , 2082 keer bekeken

Middenschip Domkerk Utrecht v…

De eerste steen voor de herbouw van het middenschip van de Domkerk moet in 2013 worden gelegd. Dat is wat een groep enthousiastelingen rond de restauratiearchitect Leo Wevers hoopt te bereiken. Voor de financiering ervan vragen ze de hulp van het publiek.

Deze week maakt de stichting Voorbereiding Herbouw Schip Domkerk 2013 de plannen bekend daadwerkelijk aan een herbouw van het in 1674 bij een storm ingestortte middenschip te willen werken. Al eerder liet Wevers weten voorstander van een herbouw te zijn onder het motto van authentiek bouwen. Zaterdag werd een aantal raadsleden alvast van de plannen op de hoogte gebracht. 

Authentiek bouwen betekent dat het middenschip zoveel als mogelijk moet worden gebouwd zoals dat in de Middeleeuwen gebeurde, met materialen en technieken die daarbij horen. Het herbouwen mag ook best een aantal jaren duren en moet vooral worden aangegrepen als kans om verloren gegane ambachten nieuw leven in te blazen. Educatie wordt door de stichting dan ook hoog in het vaandel geschreven.

Niet onbelangrijk ook is dat de bouwplaats kan uitgroeien tot een toeristische bijzienswaardigheid, zo stelt de stichting. Een attractie van hoog niveau zoals de Sagrada Familia in Barcelona, de kerk van de architect Gaudi waar ook al tientallen jaren aan gewerkt wordt.

De herbouw van het middenschip is nu het doel van de stichting die dat wil realiseren met geld uit opbrengsten van bezoekers en symphatisanten. Hoe en wat er met de ruimte moet gebeuren als het middenschip is gerealiseerd, daar houdt de stichting zich nog niet echt mee bezig. Dat is van een latere zorg.

Al vaker zijn er voorstellen gelanceerd voor een herbouw van het middenschip of een aanpassing van het plein voor de Domkerk. Nog niet eerder kwam het tot een realisatie van een van die plannen. In voorbereiding is nog wel een plan voor een ondergronds bezoekerscentrum op het plein. Dat is een idee van de organisatie Initiatief Domplein die op 1 juli een bezoekerscentrum opent in de middeleeuwse kelders onder het pand Domplein 4 (de oude muziekschool).

Bron: Ton van den Berg; DNU.nu; De Nieuwe Utrechter; za, 29/05/2010 - 15:25  Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.