Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 30 juni 2010 @ 10:24 door Calamandja , 2099 keer bekeken

Archeologen vinden paleis Har…

Waar bevond zich de koninklijke verblijfplaats van de Deense koning Harald I van Denemarken? Over die vraag wordt al eeuwen gespeculeerd. Archeologen zijn er nu echter vrijwel zeker van restanten van het paleis van de Vikingkoning te hebben gevonden.

In de tiende eeuw woonden de Deense koningen in Jelling. Ook Harald I, beter bekend als Harald Blauwtand, woonde hier. Waar hij precies zijn koninklijke verblijfplaats had, was echter onduidelijk.

Een onderzoeksteam van de Universiteit van Århus heeft in Jelling recent echter restanten van de oude houten verblijfplaats van de koning gevonden. De vondst werd iets ten noordwesten van de beroemde runenstenen van Jelling gedaan. Deze twee runenstenen werden, volgens de tekst op de stenen, opgericht in opdracht van Harald I.

Er zijn restanten van in totaal vier gebouwen ontdekt. Deze gebouwen lijken volgens de archeologen qua structuur op de gebouwen die eerder zijn gevonden in historische ringburchten uit de tijd van Harald Blauwtand.

Harald Blauwtand (Harald Blåtand) werd rond het jaar 940 koning van Denemarken. Hij verenigde de Denen en heerste ook enige tijd over Noorwegen. Verder bevorderde hij de verspreiding van het christendom in Scandinavië. Volgens de overlevering werd hij in 986 gedood door zijn zoon Sven Gaffelbaard. Deze volgde hem op als koning.

Het Zweedse bedrijf Ericcson heeft de toepassing voor draadloze verbindingen tussen apparaten naar de beroemde koning vernoemd: Bluetooth. Ook het Bluetooth-logo verwijst naar de koning. Dit logo is opgebouwd uit de initialen van Harald I, geschreven in runentekens.

Boek: The viking world Boek: De Vikingen Achterna - Johan Nowe Bron: http://historiek.netReacties

  • Calamandja
    zondag 4 juli 2010, 22:53
    Zo zie je dat de middeleeuwen nog steeds onze samenleving beinvloeden tot in de meest electronische snufjes toe. Je leert een en ander bij met de kathedralenbouwersclub....
  • Marjoke
    woensdag 30 juni 2010, 11:23
    Ik wist niet dat de bluethoot van deze Harald was afgeleid en dat logo ook niet. Ik ken de beide natuurlijk wel. maar de connectie kende ik niet. Leuk

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.