Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 21 juli 2011 @ 02:33 door Calamandja , 1422 keer bekeken

British Library start inzamel…

De British Library is een inzamelingsactie begonnen om het 'Evangelie van Cuthbert' uit de zevende eeuw in bezit te krijgen. De bibliotheek kan het waardevolle boek kopen voor negen miljoen pond, ruim tien miljoen euro. 

Het kleine in leer gebonden Evangelie van Cuthbert, ook wel het Stonyhurst Evangeliegenoemd, dateert uit de zevende eeuw na Christus. Het bevat een versie van het evangelie van Johannes en was ooit eigendom van de Angelsaksische bisschop Cuthbertus van Lindisfarne (634-687). 


cuthbertus-265.jpg

Cuthbertus, twaalfde-eeuws fresco in de kathedraal van Durham

Na de dood van deze heilige werd het boek in diens kist op het eiland Lindisfarne gelegd. 

In 1104 kwam het boekje weer onder de levenden. Eind negende eeuw hadden enkele monniken de stoffelijke resten van Cuthbertus namelijk met zich meegenomen tijdens hun vlucht voor plunderende Vikingen. Na zeven jaar begroeven ze Cuthbertus in een kapel die later zou uitgroeien tot de kathedraal van Durham. Toen het graf van de heilige in 1104 geopend werd trof men in zijn kist ook het "Evangelie van Cuthbert" aan. 

Het "Evangelie van Cuthbert" verkeert in goede staat en heeft nog zijn oorspronkelijk leren band. Volgens de British Library gaat het om het oudste nog intacte boek van Europa. In 1979 kreeg de bibliotheek het religieuze boek in bruikleen. Sindsdien is het vaak tentoongesteld. Begin dit jaar werd bekend dat de huidige eigenaren, de Britse afdeling van de Sociëteit van Jezus (Jezuïeten), het boek willen verkopen. De Jezuïeten hebben de British Library het recht gegeven het boek als eerst te kopen. 

De helft van de benodigde negen miljoen pond is al toegezegd door het National Heritage Memorial Fund. Voor het resterende bedrag doet de British Library een beroep op instellingen en particulieren. De bibliotheek moet het totaalbedrag vóór april 2012 bijeen hebben. Als dat niet lukt, wordt het boek door de huidige eigenaren bij veilinghuis Christie's ter veiling aangeboden. Dan kan iedereen op het bijzondere boek bieden. 

Als de British Library het boek weet te kopen zal het daarna afwisselend steeds in de bibliotheek en in Durham geëxposeerd worden.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.