Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 20 april 2013 @ 13:57 door Calamandja , 1557 keer bekeken

"Oudste middeleeuwse kookboek…

   

Een historica van een Canadese universiteit deed de ontdekking toen ze onderzoek deed naar het manuscript van de Universiteit van Cambridge. De tekst is geschreven rond 1140 in de priorij van de kathedraal van Durham. De vorige oudste bekende recepten uit de middeleeuwen dateren van meer dan 150 jaar later.

  

Banquet_de_Charles_V_le_Sage.jpgIn het manuscript, dat geschreven is in het Latijn, staan de recepten tussen instructies voor het bereiden van zalfjes en remedies voor allerlei kwalen. Het gaat dan ook om een "gezondheidsboek". De recepten -vooral sausjes die bij kip, eend of lam geserveerd kunnen worden- zijn bedoeld om iemands gezondheid te verbeteren.

 

Een van de recepten is "kip in de winter", een gerecht waarbij de producten die in de koude maanden beschikbaar waren, gebruikt worden. Maar de sausjes in het boek vermelden ook mediterrane ingrediënten zoals peterselie, salie, look en koriander. Een van de recepten komt volgens het manuscript uit Poitou, in Frankrijk.

  

"Dat toont aan in welke mate er internationale reizen en uitwisselingen van ideeën plaatsvonden in de middeleeuwen. En kan er een meer sprekend voorbeeld zijn van een culturele uitwisseling dan voedsel?", zegt Giles Gasper van de universiteit van Durham daarover.

  

Studenten van de universiteit gaan later deze maand enkele van de gerechten proberen te bereiden in een workshop in een restaurant. Enkele dagen later zullen de schotels tijdens een lezing geserveerd worden als middagmaal. Zo willen de onderzoekers, die ook aan een vertaling werken om uit te brengen als boek, testen of de recepten de tand des tijds hebben doorstaan.Reacties

  • antonius_
    zaterdag 20 april 2013, 19:53
    dit gaat terug naar de roots van de ALDI pan

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.