Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 03 oktober 2019 @ 00:20 door Calamandja , 794 keer bekeken

DBNL verrijkt met 9 eeuwen li…

 
Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van DBNL (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren) is de achtdelige reeks Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur (GNL) toegevoegd aan de DBNL-collectie. De GNL beschrijft ruim negen eeuwen aan Nederlandse en Vlaamse literatuurgeschiedenis op 6.824 pagina’s. 
 
Dit betekent in concreto dat o.a. met betrekking tot de middeleeuwen volgende boekwerken (gratis) digitaal beschikbaar zijn:

De gedigitaliseerde GNL vormt een mooi startpunt om de collectie van de DBNL te doorkruisen. Alle auteurs en werken die voorkomen in de GNL zijn namelijk direct gelinkt aan de rest van de DBNL-collectie. Daardoor zijn de schatkamers van de DBNL vanaf nu op een nieuwe manier doorzoekbaar.

Neerlandicus Frits van Oostrom: ‘De Nederlandse literatuurgeschiedenis is een groot, rijk verhaal. Sinds mensenheugenis is daarvoor het (meerdelige) boek de aangewezen vorm. Maar vandaag de dag is digitalisering van zo'n boek een nagenoeg onmisbaar complement: vaak superieur in het gebruik, en door zijn open vorm een uitnodiging tot creatieve, interactieve omgang met dit standaardwerk.’

De GNL, waarvan het laatste deel gepubliceerd werd in 2017, beschrijft de Nederlandse literatuur van de middeleeuwen tot 2005 in een doorlopend verhaal. Kenmerkend voor deze literatuurgeschiedenis is de brede, cultuurhistorische benadering. Teksten worden niet alleen belicht vanuit het leven van de auteur en de maatschappij waarin ze zijn ontstaan, maar de elf auteurs buigen zich ook over ontvangst van de werken en de maatschappelijke impact.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.