Blog
Geplaatst op zaterdag 28 januari 2012 @ 21:53 door Calamandja , 1597 keer bekeken
De kaart vermeldt verschillende Vlaamse steden, maar bijvoorbeeld ook van de Ardennen. Volgens deskundigen van de Universiteit Utrecht gaat het om de oudst bekende kaart van de Nederlanden.
De Koninklijke Bibliotheek van België heeft het oudste kaartfragment van de Nederlanden begin januari kunnen aankopen voor 30.000 euro, dankzij de tussenkomst van een mecenas. De kaart dateert uit 1557, maar werd in 2011 in Breda ontdekt. De eigenaar, een boekhandelaar, vroeg aanvankelijk 50.000 euro
De kaart vermeldt verschillende Vlaamse steden, maar bijvoorbeeld ook van de Ardennen. Volgens deskundigen van de Universiteit Utrecht gaat het om de oudst bekende kaart van de Nederlanden.
Op de kaart is te zien dat de kaart plaatsen als Brugghe, Bruessel, Ghent, Nieupoort, Ostende en Oudenaerde aanduidt, vaak met een kleine tekening van een kerk of kasteel. Ook Dinant, Namen en Hoeye staan op de kaart. Opvallend zijn voorts aanduidingen als "tbosch van ardenne" en "Schaldes" (Schelde).
Kroniek
Het kaartfragment maakt deel uit van de "Corte Cronikel" van Cornelis van Hoorn, een wereldkroniek in rolvorm uit 1586 die dus door de Koninklijke Bibliotheek werd aangekocht.
"Het gaat om de tweede editie van de kroniek, die een extra blad heeft in tegenstelling tot de eerste editie. Op de achterkant van dat blad staat het kaartfragment afgedrukt", aldus Wouter Bracke, afdelingshoofd Kaarten en Plannen bij de Koninklijke Bibliotheek van België. Hij legt uit dat papier destijds duur was, waardoor drukkers bedrukte bladen hergebruikten. De kaart bevindt zich evenwel "in heel goede staat".
De volledige Nederlandse uitgave van de kroniek uit 1586 is nog nergens anders teruggevonden. Het kaartfragment is ook een unieke vondst, want vult een incompleet bewaarde kaart uit 1526 aan. De Koninklijke Bibliotheek wenst de nieuwe aanwinst in de nabije toekomst tentoon te stellen, maar door de drukke planning is nog geen concrete datum bekend.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.