Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 22 januari 2011 @ 12:58 door Calamandja , 1338 keer bekeken

“Middeleeuwse” orka gevonden …

Nabij het middeleeuwse kasteel Brederode in het Noord-Hollandse Santpoort hebben onderzoekers tijdens opgravingen de resten gevonden van een orka, die waarschijnlijk aan de Nederlandse kust was aangespoeld en die door de Heer van Brederode naar zijn kasteel was vervoerd. Dat schrijft het natuurmuseum Ecomare vrijdag op haar website.

Na een vergelijking met bekende orka-wervels uit het Natuur Historisch Museum in Rotterdam kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het gevonden exemplaar een volwassen vrouwtje is en dat dit dier ergens tussen de 14e eeuw en 1573 in de slotgracht is beland. In die tijd was het vlees van zeezoogdieren een delicatesse en Ecomare sluit niet uit dat de familie van het kasteel van Brederode ervan heeft gegeten.

Trofee
Gestrande orka’s waren ook in die tijd zeldzaam in Nederland, wat er waarschijnlijk toe leidde dat de Heer van Brederode het dier meenam naar zijn kasteel als trofee.

Meer resten
Tijdens de opgravingen werden naast de wervels ook een vierhonderdtal andere dierlijke resten gevonden, waaronder dat van vijftien soorten zoogdieren en negentien vogel- en vijf vissoorten.Reacties

  • Calamandja
    zondag 23 januari 2011, 02:12
    In een kasteel zonder dak vertoeft ? Je was niet bang van de kasteelspoken en de dolende zielen?
  • suna
    zaterdag 22 januari 2011, 13:46
    Leuk om dit te lezen. Ik heb bij Brederode een deel van mijn puberteit doorgebracht en heb heel wat uurtjes in het vervallen kasteel vertoeft.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.