Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 13 oktober 2010 @ 00:50 door Calamandja , 2634 keer bekeken

Oorzaak van de pest in de mid…

Onderzoekers van het Antropologisch Instituut van de Johannes-Gutenberg Universiteit in Mainz hebben ontdekt dat de bacterie Yersinia pestis verantwoordelijk is voor de middeleeuwse pestepidemie in Europa.

Door onderzoek van botten uit massagraven in Bergen op Zoom ontdekten de onderzoekers twee tot nu toe onbekende varianten van deze bacterie. Dat heeft de gemeente Bergen op Zoom dinsdag laten weten.

Over het ontstaan van de Zwarte Dood, de grote pestepidemie die Europa tussen 1347 en 1352 teisterde en aan zo'n 25 miljoen mensen het leven kostte, waren de meningen onder wetenschappers altijd sterk verdeeld. De theorie luidde dat de ziekte vanuit Centraal-Azië oversloeg naar Europa. Velen betwijfelden dit en dachten dat andere ziekten aan de Zwarte Dood ten grondslag lagen.

Het onderzoek door het instituut heeft nu aan alle twijfel een einde gemaakt. De wetenschappers bestudeerden skeletresten van 76 mensen uit vijf verschillende plaatsen in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland. Een van de onderzochte plaatsen is Bergen op Zoom, waar in 1999 massagraven zijn gevonden op het Gouvernementsplein. Hier stond vroeger een gasthuis. De Bergse skeletten leverden opvallend goed bewaard DNA op.

De onderzoekers waren in staat het DNA van de pestbacterie terug te vinden in de beenderen en tanden van de slachtoffers. Er werden twee varianten van de pestbacterie teruggevonden, die ouder bleken te zijn dan de tot nu toe bekende typen. Eén ervan is verwant aan een nog bestaande bacterie die onlangs in Azië is gevonden.

http://www.uni-mainz.de/eng/13883.php

10_anthro_pest_eng.jpg

Geographical position of the five archaeological sites investigated. Green dots indicate the sites. Also indicated are two likely independent infection routes (black and red dotted arrows) for the spread of the Black Death (1347-1353) after Benedictow.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.