Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 16 juni 2013 @ 14:03 door Calamandja , 1786 keer bekeken

Middeleeuwse tongschraper gev…

   

Rotterdammers uit de Middeleeuwen waren geen viespeuken, stinkerds of smeerpijpen. En dat ondanks het feit dat er toen geen riolering, douche of toilet waren. Dat blijkt uit de archeologische vondsten die zijn gedaan tijdens de bouw van de overdekte Markthal aan de Binnenrotte. Deze voorwerpen worden nu tentoongesteld in de Centrale Bibliotheek.

   

Eén van de mooiste opgegraven voorwerpen is een toiletartikel die tegelijk tongschraper, oorlepel en tandenstoker is. Volgens stadsarcheoloog Arnold Carmiggelt gebruikt door de ijdele Rotterdammer: "Het geeft een beeld van de Middeleeuwen dat het niet alleen maar donker, vies en smerig was indertijd."

    

Tot 10 meter diepte

Onder overdekte Markthal huist een ondergrondse parkeergarage. Daardoor konden de archeologen tot op 10 meter diepte opgravingen doen. Dat heeft honderden voorwerpen opgeleverd die het leven in de Middeleeuwen inkleuren.

   

"Het bijzondere is dat opgravingen de enige overblijfselen van het middeleeuwse Rotterdam zijn, vanwege het bombardement is bovengronds alleen de Laurenskerk over", zegt archeoloog Carmiggelt.

   

Expositie in bibliotheek

De archeologische vondsten uit de tiende tot en met de vijftiende eeuw zijn de hele maand juni in de hal van de Centrale Bibliotheek te bewonderen. Eén van de bezoekers is onder de indruk: "prachtig en allemaal hier onder de grond gevonden."

marktzwijn_75EC08B8A46BFF09C1257B8000571Reacties

  • bernard-de-clairvaux
    zondag 16 juni 2013, 14:36
    Een varken met doedelzak?

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.