Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 25 juli 2012 @ 00:46 door Calamandja , 1533 keer bekeken

Middeleeuwse bankafschriften …

Britse en Italiaanse historici hebben onder enkele ontwerpen voor middeleeuwse wapenschilden aantekeningen gevonden van de eerste bankiers van Londen. 

De afschriften geven een unieke kijk in de oorsprong van het nu wereldleidende financiële centrum.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Londen zijn de notities tussen 1422 en 1424 gemaakt door Italiaanse bankiers die in die tijd actief waren in de Britse hoofdstad.

   

Florentijnse bankiers

De Londense bank was een van de buitenlandse hoofdkwartieren van de eerste internationale bank, die in de vijftiende eeuw door beheerders van het pauselijk vermogen werd opgericht in de Italiaanse stad Florence. Naast Londen beheerden zij kantoren in Avignon, Brugge en Genève – en enkele Italiaanse steden.

De betrokken historici noemen het opmerkelijk dat de vellen papier in Londen zijn ontdekt. Doorgaans werden de notities van de uitgezonden bankiers naar Florence gestuurd, zodat de boekhouding centraal gehouden werd. Om onduidelijke reden is dit met de nieuw ontdekte Londense geschriften niet gebeurd.

     

Hergebruik

Aangezien papier in de vijftiende eeuw nog een schaars goed was, zijn de vellen rond 1480 hergebruikt voor het ontwerpen van adellijke wapenschilden. Een deel van de financiële aantekeningen is daaronder echter nog leesbaar.

Naast een overzicht van debiteuren en crediteuren hielden de bankiers ook de verhandelde goederen nauwgezet bij. Uit deze transacties blijkt dat Londen in de late middeleeuwen vooral een uitvoerhaven was voor wol, lakens en tin, terwijl specerijen, verfstoffen en andere luxegoederen werden geïmporteerd.

     

Textielcentrum

De Britse textielhandel was echter van groot economisch belang, omdat er in Europa een grote afzetmarkt bestond voor de geleverde basisgoederen. De stichters van de Florentijnse bank wisten naast hun rente-inkomsten dan ook juist met de handel in wol een groot vermogen op de bouwen.

Londen groeide als leverancier uiteindelijk uit tot de belangrijkste buitenlandse vestiging van de Italiaanse bankiers – en uiteindelijk tot ’s werelds leidende financiële centrum anno 2012, voor steden als New York en Tokyo.

   

Door: NU.nl/Bitsofscience.orgReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.