Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 09 december 2009 @ 23:07 door Calamandja , 1847 keer bekeken

Expo in Breda, nog tot 23 jan…
Reliekenverzamelingen zijn zeldzaam. Veruit de meeste relieken zitten vast in kerken en kloosters waar ze nog gewoon een functie hebben. Breda's Museum heeft dankzij een schenking het beheer gekregen over de internationaal befaamde reliekencollectie Hamers-IJsebrand van 500 rijkversierde unieke objecten.
Uit deze collectie exposeert het museum meer dan honderd topstukken waarvan enkele uit de Middeleeuwen. De expositie schenkt veel aandacht aan de boeiende en soms wonderlijke geschiedenis die verbonden is aan al deze voorwerpen.

Na aan het hart

De curieuze cultuur van de verering van relieken van heiligen staat niet op zichzelf. Na hun overlijden leven mensen voort in de herinnering van hun nabestaanden. Deze herinnering wordt op tal van manieren gewekt en gekoesterd. Neem bijvoorbeeld de tijd en de moeite die het kost om van kleding of persoonlijke bezittingen van een overleden partner afstand te doen. Sommigen doen daar jaren over. Een haarlok, een bril, een tandenborstel in de badkamer, een vulpen of een oude agenda op een bureau. Ze vormen een bewijs van het bestaan van degene die er niet meer is. En van de band die er was. Een hedendaags reliek zogezegd. Maar er is een belangrijk verschil met relieken van heilige personen. Volgens het katholieke geloof hebben zij een leven na de dood. Zij leiden dat leven in het hiernamaals in de gestalte van een hemels lichaam. De reliekhouders omhullen hun aardse stoffelijke resten met edele metalen met versieringen in paradijsmotieven en ook wel met goud of zilvergekleurde afbeeldingen van hun lichamen of delen daarvan. Relieken waren een felbegeerd bezit. Want relieken dienen niet slechts de herinnering. Via relieken staat de gelovige met de heiligen in contact. En door hun aanwezigheid op aarde en in de hemel kunnen zij zorgen voor verhoor van gebed. Ze boden hoop en houvast, maar ook genezing en bescherming.

Collectie Hamers-IJsebrand: een levenswerk

Met meer dan 500 voorwerpen is de collectie Hamers-IJsebrand de belangrijkste particuliere verzameling van relieken en devotionalia in Nederland. De verzameling is het levenswerk van -wijlen- Ger IJsebrand en Harrie Hamers. Hun belangstelling voor relieken is eerst gewekt door het aanbod ervan in de handel. Al snel raken zij gefascineerd door de bijzondere historische waarde van relieken en de daaraan verbonden verering van heiligen in vroeger tijden. Vooral de toevlucht tot geloof en verering door mensen in nood of problemen sluit aan op hun eigen ervaring. Als klinisch psycholoog trekt met name Harrie Hamers de vergelijking met de geestelijke nood van mensen van nu. Daardoor zien zij reliekverering niet slechts als een achterhaald bijgeloof, maar eerder als een uiting van een grote maatschappelijk behoefte in het verleden. Jarenlang groeit hun collectie uit tot een uitzonderlijk museum in hun eigen woning. En dan komt de tijd om voor de verzameling een bestemming te zoeken. Die is nu gevonden in Breda's Museum. Eind 2008 is de schenking definitief bekrachtigd. Deze betekent een unieke aanvulling op wat Breda's Museum in het bisschoppelijk deel van de verzameling reeds in huis heeft. En het is voor de eerste keer dat Breda's Museum zo'n kostbare collectie als schenking in beheer heeft gekregen.

Bij de tentoonstelling is een rijk geïllustreerd boek verkrijgbaar, geschreven door Anique de Kruijf en Evelyne Verheggen, beiden kunsthistorici gespecialiseerd op dit terrein.

www.breda-museum.org



Reacties

  • bernard-de-clairvaux
    maandag 14 december 2009, 17:02
    Als nieuwsbericht absoluut interessant hoor! Gewoon doen! En als kritische volger moet ik eigenlijk gewoon erheen (in januari ben ik toch in Breda) dan kan ik pas echt oordelen. Mijn opmerking was eerder conceptueel. Men kiest ervoor om de middeleeuws-kerkelijke collectie in de Grote Kerk te exposeren. Daar valt veel voor te zeggen, hoewel het museum daarmee weinig 'body' heeft. De geworven relikwiencollectie heeft nu geen 'context' in het museum. Enfin, misschien wat geneuzel van mijn kant. Tja, zo'n blog heeft meteen een negatieve invloed op de kwaliteit ;-)
  • Calamandja
    zondag 13 december 2009, 16:01
    Geen sant in eigen land voor Bread citymarketing? Misschien dien ik selectiever te zijn voor de meldingen op deze club en enkel de "grote" evenementen en expo's melden. Ik dacht eens niet chauvinistisch te doen en wat meer Nederland in de picture te stellen... (maar ik zou er ook mijn auto niet voor nemen om naar deze expo te gaan...). Gelukkig hebben we Brugge...
  • bernard-de-clairvaux
    zaterdag 12 december 2009, 13:08
    Als bijna Bredanaar interesseert me dit verhaal ten zeerste. De realiteit is dat het Breda's museum amper een historische collectie bezit. Toen ik mijn vriendin ooit binnenlokte, stonden we binnen 10 minuten ook weer buiten. Ondanks mijn chauvinisme viel er gewoon niks te beleven. Belangrijkste reden: het enige interessante middeleeuwse spul wordt tegenwoordig tentoongesteld in de Bredase kerk, naast de Nassause grafmonumenten. Daar is een mooi historisch ensemble ontstaan. Het museum is tegelijktijd compleet uitgehold. Nu komt deze relikwiencollectie er weer bij en vraag je je af: hadden ze niet beter alles in het museum kunnen houden om zodoende eindelijk iets van substantie op te bouwen. Achja, je kunt het niet allemaal perfect hebben. Gelukkig is er Leuven nog!

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.