Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 29 november 2015 @ 18:06 door Calamandja , 1696 keer bekeken

Werk Joos van Cleve te zien i…

 

Bij Museum Catharijneconvent in Utrecht is vanaf 16 november de focuspresentatie Rondom Joos van Cleve. Antwerpse schilderkunst aan het begin van de zestiende eeuw te zien. De kleine expositie is georganiseerd naar aanleiding van een publicatie van dr. Micha Leeflang over de kunstenaar en zijn werkplaats.

 

Leeflangs boek, Joos Van Cleve. A Sixteenth-Century Antwerp Artist and His Workshop, is het achtste deel van de reeks Me fecit, onder redactie van ‎Maryan W. Ainsworth, conservator van The Metropolitan Museum of Art in New York.

 

Joos van Cleve, De vlucht naar Egypte, ca. 1520,

De presentatie en de publicatie verhalen over de wijze waarop Joos van Cleve en zijn medewerkers hun schilderijen vervaardigden en hoe hun werk uitblonk in ambachtelijke perfectie.

  

Handelsinstinct

Joos van Cleve (ca. 1480-1540/41) behoort tot de grote meesters van de Lage Landen en wordt in een adem genoemd met kunstenaars als Jan van Eyck, Jan Bruegel, Jan Gossaert en Joachim Patinir. Toch is er maar weinig werk van deze schilder in Nederland aanwezig. Zijn schilderijen zijn wel goed vertegenwoordigd in de grote Europese en Amerikaanse collecties, zoals de koninklijke collectie in Londen, het Louvre (Parijs), Kunsthistorisches Museum (Wenen) en The Metropolitan Museum of Art (New York). De schilderijen van Joos van Cleve waren zowel in zijn tijd als vandaag de dag wereldwijd verspreid.

 

Dankzij zijn handelsinstinct en leidinggevende capaciteiten floreerde de werkplaats van Joos van Cleve en werd hij bekend in binnen- en buitenland. Zo lieten keizer Maximiliaan I van Oostenrijk en de Franse koning Frans I zich door hem portretteren en werd zijn werk gekocht door vermogende buitenlandse verzamelaars.

  

Van Cleve en zijn ateliermedewerkers produceerden portretten, devotiepanelen en altaarstukken. Deze schilderijen vormden een inspiratiebron voor andere kunstenaars die proberen een graantje mee te pikken van zijn succes. De presentatie in Museum Catharijneconvent brengt dit in beeld.

Dr. Micha Leeflang is conservator Middeleeuwen in Museum Catharijneconvent en expert op het gebied van technisch onderzoek naar kunstwerken. Leeflang promoveerde in 2007 aan de Rijksuniversiteit Groningen op de kunstenaar Joos van Cleve. De conservator:

‘Na vijftien jaar onderzoek naar Joos van Cleve en zijn atelierpraktijken maakt deze zestiende-eeuwse kunstenaar deel uit van mijn leven. Het is een kroon op mijn werk dat in het museum nu enkele van zijn stukken te zien zijn.’

    

Meer info over Joos van Cleve op Wikipedia
Website "Rondom Joos van Cleve" - Museum Catharijneconvent

Bron: Historiek.net



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.