Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 18 januari 2010 @ 01:01 door Calamandja , 1758 keer bekeken

Cluny bestaat 1100 jaar

De Romaanse abdij van Cluny in Bourgondië bestaat 1100 jaar. Om dat te vieren staan er tot september 2010 tal van tentoonstellingen, concerten en feestelijke spektakels op het programma.

Ook werd een nieuw bezoekerscircuit met de modernste beeldtechnologie gebouwd. Langs het circuit staan schermen die de bezoekers de ontbrekende delen van de abdijkerk tonen via een virtuele reconstructie.

De abdij van Cluny werd 11 eeuwen geleden gesticht door 12 monniken. Tot de bouw van de Sint-Pieterskerk in Rome in de 16e eeuw was ze de grootste kerk van het christendom.

Tijdens de Franse Revolutie werden grote delen van de abdij vernield. Vandaag staan er nog de mooie achthoekige klokkentoren en een deel van het dwarsschip.

Informatie
Cluny 2010
Bourgogne TourismeReacties

 • bernard-de-clairvaux
  maandag 15 februari 2010, 11:48
  Het is overigens apart dat tijdens de franse revolutie wel heel veel abdijen zijn vernield, maar dat de kathedralen dat lot bespaard is gebleven. Een nog aparter detail: de kathedraal van Luik is WEL gesneuveld tijdens de revolutiejaren....
 • Calamandja
  zaterdag 6 februari 2010, 22:24
  Inderdaad, die franse revolutie heeft veel vernield, spijtig. Veel harmonische schoonheid die zo voor eeuwig verdween.
 • Marjoke
  woensdag 3 februari 2010, 06:05
  Eeuwig zonde dat ze die kerk grotendeels hebben afgebroken. Gelukkig kunnen we in de moderne tijd zaken reconstrueren. Maar het origineel is voor altijd weg en onvervangbaar.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.