Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 22 januari 2012 @ 14:36 door Calamandja , 1749 keer bekeken

Tekening definitief toegeschr…Museum Meermanno in Den Haag toont gedurende twee weken een unieke ingekleurde vroeg 15de-eeuwse tekening uit het Louvre die Claudine Chavannes-Mazel, hoogleraar kunstgeschiedenis van de middeleeuwen aan de UvA, na diepgaand onderzoek toeschrijft aan Jan van Eyck. Én dat deze tekening de oudste afbeelding van Den Haag is.

De tekening wordt op de tentoonstelling geflankeerd door de tot nu oudst bekende afbeelding van het Binnenhof (1489), archiefstukken die bewijzen dat Van Eyck in Den Haag woonde en diverse middeleeuwse handschriften in de stijl van Van Eyck. Ook wordt in de tentoonstelling het technisch onderzoek toegelicht.

Deze ingekleurde tekening uit het Louvre in Parijs, die men altijd voor een 16de-eeuwse kopie naar Jan van Eyck hield, is wel degelijk van de hand van Jan van Eyck, beweert Chavannes. De tekening is uit de vroege 15de eeuw, de tijd dat Van Eyck in Den Haag verbleef. Jan van Eyck woonde in Den Haag tot begin 1425 en was de enige schilder in vaste dienst van hertog Jan van Holland en Beieren.

Er worden wereldwijd ongeveer dertig schilderijen en tekeningen aan Jan van Eyck toegeschreven. Deze tekening is het enige ingekleurde werk op papier.

Om de onderzoeksresultaten zo spoedig mogelijk aan een breed Nederlands publiek voor te leggen, heeft het Louvre de tekening voor twee weken uitgeleend aan Museum Meermanno dat hiervoor extra ruimte maakt in zijn tentoonstellingsprogramma.

In deze kleine presentatie krijgt de bezoeker uitvoerig uitleg over de tekening, het zeer geavanceerde onderzoek (aan de hand van grote detailfoto’s), de archiefstukken en de prenten van Den Haag, en van het Binnenhof in het bijzonder. Ook toont Meermanno een aantal middeleeuwse handschriften uit de rijke eigen collectie van het museum.

Op 10 maart 2012 organiseert het museum in samenwerking met de Stichting Art, Books and Collections en de Universiteit van Amsterdam een middag over dit onderwerp met Anne van Egmond (UvA), Geert Van der Snickt (Universiteit Antwerpen) en Claudine Chavannes-Mazel (UvA).Meer informatie hierover volgt spoedig op de website van het museum. 

Vanwege de verwachte drukte is het museum van 25 februari t/m 11 maart 2012 van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Op woensdag t/m vrijdag is het museum geopend van 11.00 tot 20.00 uur.

_ Noot voor redactie: Op 24 februari gelegenheid tot voorbezichtiging voor de pers van 14.00 tot 16.00 uur. Aanmelden bij Aafke Boerma, Boerma@meermanno.nl of 06 23637101. Informatie over de tekening en het onderzoek: prof. dr. Claudine Chavannes-Mazel, c.a.chavannes-mazel@uva.nl. Informatie over Jan van Eyck in Den Haag: Anne-Maria van Egmond, a.m.j.egmond@uva.nl.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.