Blog
Geplaatst op zaterdag 20 september 2014 @ 18:17 door Calamandja , 1691 keer bekeken
De tentoonstelling focust op de verfijnde middeleeuwse schildertraditie uit Siena. De bezoekers ontdekken meer dan 60 zeldzame meesterwerken uit het hoogtepunt van de Europese gotiek!
BOZAR brengt hulde aan Siena met meer dan zestig bijzonder verfijnde meesterwerken uit de collectie van de Pinacoteca Nazionale di Siena, aangevuld met bruiklenen uit Franse musea. Het publiek ontdekt een zestigtal unieke werken van de 13e tot de 15e eeuw, die voor het eerst getoond worden in het hart van Europa. Het thematisch uitgestippeld parcours laat de bezoekers kennismaken met werken uit de hoogdagen van de Europese gotiek.
Siena was in de 14e en 15e eeuw een van de voornaamste artistieke, financiële en intellectuele centra van Europa. De Siënese kunstenaars en hun ateliers hadden een uitstekende reputatie en stonden bekend voor hun uitmuntende vakmanschap en geraffineerde schilderkunst. Ze werden gevraagd door de voornaamste en welvarendste opdrachtgevers van Europa. Pausen, keizers, rijke handelaars en openbare instellingen van de stad deden gretig een beroep op hun talent.
“Ars narrandi”, de kunst van het vertellen
Onder impuls van schilders zoals Duccio, Simone Martini, de gebroeders Lorenzetti, Sassetta en Giovanni Di Paolo, ontwikkelde zich een nieuwe stijl. De meesters uit Siena maakten zich langzaam los van de Byzantijnse traditie met haar geïdealiseerde goddelijke en statische personages, en ontwikkelden een meer verhalende beeldtaal. De schilders uit Siena “vertelden” de bekende Bijbelverhalen op een levendige en herkenbare manier. De afgebeelde personages kregen een menselijk gezicht, toonden openlijk hun gevoelens en droegen eigentijdse kleren. Hierdoor konden de gelovigen zich beter identificeren met deze vrome voorbeelden. Die didactische rol valt niet te onderschatten in een tijd waarin het overgrote deel van de bevolking analfabeet was.
Siena, knooppunt in Europa
De ligging van Siena aan de Via Francigena, de pelgrimsroute die van het noorden van Europa naar Rome en verder via de Zuid-Italiaanse havens naar het Heilige Land voert, maakte van de stad een belangrijk handelsknooppunt en bevorderde artistieke uitwisselingen. De schilderijen, vaak makkelijk transporteerbare kleinoden zoals diptieken, draagbare retabels en miniaturen, werden verspreid via deze pelgrimsroute. Ze fascineerden zo ook de andere centra in Italië en drukten uiteindelijk hun stempel in heel Europa.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.