Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 01 december 2012 @ 02:33 door Calamandja , 2405 keer bekeken

'Middeleeuws chic' over rieme…

Rijke versiering middeleeuwse riemen en tassen. 

     

In de late middeleeuwen droegen mensen van alle rangen en standen leren riemen, tassen, schoenen met uitbundige versieringen. Voor de elite van goud en zilver, voor de gewone man van een goedkoop goud- of zilverkleurig metaal. Met de expositie 'Middeleeuws chic' geeft het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een beeld van deze middeleeuwse mode, die veel schitterender was dan vaak wordt gedacht. De tentoonstelling is tot 15 september 2013 te zien op de afdeling 'Archeologie van Nederland', in de ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen over onderwerpen uit de Nederlandse archeologie.

    

Grote variatie

     

De collectie van het Rijksmuseum van Oudheden omvat ruim 1500 verschillende middeleeuwse stukjes sierbeslag uit de periode 1300-1600, onder meer op leren riemen, schoenen en tassen en is daarmee de omvangrijkste verzameling van Europa. Het grootste deel is gevonden in het 'Verdronken Land' van Zeeland en in Dordrecht.

Wat opvalt is de grote diversiteit van het sierbeslag en de variatie in gebruik. Niet alleen werden riemen en accessoires met beslagwerk verstevigd, de metalen versieringen waren ook een uitgelezen medium om boodschappen en identiteit uit te dragen. Er was ruime keuze aan vormen, die bovendien modegevoelig waren. Zo zijn er allerlei geometrische motieven, bloemen en bladeren, gezichten van mensen, koppen van dieren, hemellichamen, gebouwen, gebruiksvoorwerpen, nagebootste wapenschildjes en namaakmunten. Er zitten opvallend veel letters en symbolen bij; van verwijzingen naar de liefde tot status en religie.

     

Middeleeuwse mode in metaal

      

In de tentoonstelling zijn naast tientallen versierde leren riemen, tassen en schoenen ook hangers, broches en insignes te zien, uit eigen collectie en in bruikleen uit twaalf steden in Nederland en Vlaanderen. Het decor van de tentoonstelling laat afbeeldingen zien van schilderijen, handschriften en tapijten waarop de middeleeuwse elite pronkt met gouden en zilveren accessoires, zelfs op paardentuig en halsbanden van schoothondjes.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt het boek 'Middeleeuwse mode in metaal' van Annemarieke Willemsen, conservator Middeleeuwen van het Rijksmuseum van Oudheden en Marlieke Ernst, student archeologie Universiteit Leiden. Het boek is te koop in de museumwinkel (19,50 euro, 152 pag., full colour, SPA Uitgevers, ISBN 978 90 8932 110 7).

     

Tentoonstelling

Middeleeuws chic

Rijksmuseum van Oudheden

Rapenburg 28, Leiden

Van 23 november 2012 t/m 15 september 2013



Reacties

  • steffenboskma
    donderdag 14 februari 2013, 15:41
    Ja gaaf hoor ik wil ook wel dat soort dingen verkopen in mijn shop www.mynewbag.nl
  • Calamandja
    zaterdag 1 december 2012, 14:08
    Dat begrijp ik, het is dus een soort symbolische "pin", om op de kledij te bevestigen.
  • bernard-de-clairvaux
    zaterdag 1 december 2012, 12:48
    Volgens mij had ik het al eerder gemeld. Het sleutelgat wordt door Koldeweij gezien als toegang tot het hart, de liefde, een geliefde. Dergelijke toespelingen komen schijnbaar veel voor in minnipoezie. In het boek Geloof en Geluk staat een foto van zo'n klein plaatje EN een schilderij waarbij een edelman dergelijke plaatjes aan zijn tuniek bevestigd heeft. Het was waarschijnlijk een gangbare versiering. Mijn denkstap naar 'sleutel tot goddelijke liefde via de boom der kennis' zou ik graag eens bevestigd zien. Maar dat wil nog niet zo vlotten...
  • Calamandja
    zaterdag 1 december 2012, 11:02
    sleutelgaten in kledingbeslag, dit is nieuw voor mij. Ik ga er nu van uit dat het hier enkel over riemen gaat en alles dat je aan eenriem kan hangen, want middeleeuwers hadden immers geen boekzakken zoals wij dit kennen, of vestzakken. Er waren wel "pins" allerhande, of sierspelden om kledig dicht te houden, maar sleutelgaten, dat is nieuw.
  • bernard-de-clairvaux
    zaterdag 1 december 2012, 10:52
    Toevallig...ik heb gisteren een mailtje gestuurd naar dit museum. In het boek Geloof en Geluk van Koldeweij werd al melding gemaakt van sleutelgaten in kledingbeslag en ik vermoed dat ze ook in deze expo te zien zijn. Ofwel, ik ben benieuwd of ze een mening hebben over onze boom met sleutelgaten...

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.